Teateräventyr För skola och förskola

Dockteater Amusé bjuder in till Teateräventyr, en teaterlek där barnen utvecklar sin fantasi, löser problem  och prövar olika roller tillsammans. Man kan välja mellan teman som Rymden, Havet, Trollskogen, Djurparken och Cirkus. Vi arbetar med olika känslor och relationer –  vänskap, mod, avundsjuka och tröst. Dockor och rekvisita sätter fantasin i rörelse. Med musik, dans, sagoberättande, lekar och sånger ur barnens stora skattkammare gör vi ett Teateräventyr tillsammans.. 

Ellinor tar emot gruppen med en sång. I hatten har hon osynliga teaterbiljetter som smakar, ja vad smakar din? Smultron kanske? När alla fått sin biljett smyger vi in i teaterrummet och värmer upp våra trollerifingrar

FEM TEATERÄVENTYR på TURNÉ

Varje teateräventyr är en timme långt. Det går bra att beställa olika antal besök och att välja tema som passar just för er grupp. Jag kan ta emot fyra olika grupper per dag, två under förmiddag och två under eftermiddag med samma äventyr om lokalen är den samma. Förberedelsetid är 20 minuter innan och 10 minuter mellan grupperna samt tid för lunch.

För att ni ska få ut mesta möjliga av besöken rekommenderas en vecka mellan gångerna. Äventyren stimulerar till lek och gemensamma samtal.

Pris: Kontakta Dockteater Amusé för offert för era särskilda önskemål. Priset beror på hur upplägget ser ut utifrån antal grupper och antal besök på er enhet. Startavgift för ett äventyr är 2000 kr + moms. Kostnad per äventyr sjunker när antalet per dag blir fler.

Alla barn var delaktiga och aktiva. Barnen tyckte att det var spänning och magi i leken och fick möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke genom att få uppmuntran och bli stärkta i sin medkänsla och inlevelse i andra människors situation”. Hakimeh Sadeghi, förskollärare på Berghems förskola i Järfälla

1. Havet är Djupt – Rädda Aisha

Aisha kommer från en fattig fiskarfamilj. Pappan har blivit sjuk och ligger hemma i sängen. Mamma måste göra allt arbete både hemma och på jobbet. Aisha vill hjälpa sin familj och ger sig ensam ut i båten för att fiska. Det blåser upp till storm och båten kantrar. Hajkonungen kommer henne till undsättning, Han tar henne med till Havskonungens rike…

Aisha skriver ett brev till barnen och ber om deras hjälp. Hon är fånge hos Havskonungen. Barnen ger sig ut på ett uppdrag i en båt på böljande hav. De fiskar med stora håvar och kokar fisksoppa av fångsten. De lyckas övertyga havskonungen att lämna tillbaka Aisha i utbyte mot några kristaller de funnit i havet. Det blir ett lyckligt slut tack vare modiga och kloka barn.  När Aisha kommer hem bjuder Aishas föräldrar in till fest med dans. Äventyret avslutas med en stunds vila till sånger på tema Havet. ”Vinden drar, skeppet far.”

2. I Trollskogen – Trollet har tappat sin svans

Trollet Ullebulle har tappats sin svans och är så olycklig. Han vill inte gå någonstans. Bara ligga i sängen och sova. I Uppdraget ger gruppen sig ut i skogen för att leta reda på trollets svans. Vi tar på oss osynliga gummistövlar. I skogen finns det bär som vi plockar. Det börjar regna och vi gömmer oss i en koja till skydd för regnet. En förargad Björn dyker upp. Barnen sitter i hans bo. Utan att ens ha frågat om lov! När han får höra att de letar efter trollets svans så viskar han en hemlighet. Jag vet vem som tagit svansen! Det är Ödlekrokodilen med de vassa tänderna. Men var försiktiga Han kan bitas om man retar honom. Till slut kommer svansen till rätta. Med hjälp av ett stort rep klättrar vi upp för Trolleberget. Hos trollet får vi äta trollgröt och dansa ringdans på trollens vis till folkmusik som det svänger om. Det har blivit natt och för mörkt för att gå genom skogen. Alla barnen somnar till Trollmors vaggvisa.

3. Rymdäventyret – Lajkas månfärd

Lajka och Monki är bästa vänner. En dag kommer Lajka hem till Monki och berättar att hon ska få ge sig ut i rymden som den första rymdhunden genom tiderna. Hon ska få åka till månen.

– Jaha, vad roligt säger Monki. Hur länge ska du vara borta?

– Kanske ett år, svarar Lajka.

– Va! ett helt år? Utbrister Monki

– Ja eller kanske två eller tre. Jag vet inte riktigt, svarar Lajka.

– Men då kommer du inte vara med på mitt kalas, säger Monki. Han är jätteledsen när han vinkar av Lajka vid rymdstationen. Barnen följer med och stampar i golvet vid nedräkningen när raketen skjuts iväg. 10, 9, 8. 7….

Men så får vi veta att raketen har gått sönder! Lajka ringer till Monki från månen. Gruppen ger sig ut i en egen rymdfarkost genom en kullerbytterockring för att rädda Lajka. På månen rör vi oss svävande och tyngdlösa till rymdmusik. När vi till slut landar på jorden blir det fest och dans med en ballong som vi håller svävande i luften. Vi somnar under ett rymdtäcke med fötterna i rockringen likt en stjärna.

4. Äventyr i Djurparken – Andrej och önskebrunnen

Andrej bor tillsammans med sin mormor och morfar i ett litet hus med trädgård. Han önskar sig ett eget husdjur. Men både mormor och morfar säger nej.

På torget i den lilla byn där de bor finns en önskebrunn. Andrej går dit och han viskar vad han drömmer om. Men oj! Svaret på hans önskan blir först en jättestor elefant och sedan ett lejon, som tack och lov är vegetarian. Djuren får stå bundna i äppelträdet bakom huset. Till slut trollas en liten kanin fram.

Elefanten tar med barnen på en elefantparad, lejonet visar sina konster och kaninen sjunger en sång.

Andrej drömmer om att få arbeta med djur när han blir stor. Han bestämmer sig för att kämpa och studerar för att bli veterinär. Med en stor boll som ser ut som jordklotet kastar vi oss ut på ett äventyr jorden runt och möter djur som behöver vård och hjälp.

Andrej och barnen bygger en djurpark där alla djur får bo i bur. Nattvaktens nycklar kommer på drift. Djuren samlas på gräsmattan och rockar loss till Jailhouse Rock med Elvis Presley. Luftgitarr och bugg!

När nattvakten ska gå sin runda låtsas vi sova och lyssnar på vaggsånger om önskningar.

5. Cirkusäventyret – att balansera på lina

Ett äventyr där vi skapar en cirkus och gör olika cirkusnummer.

Andrej har bekymmer med sin djurpark. Djuren har försökt rymma, de trivs inte i sina burar.

Aisha från Havsäventyret dyker upp och bjuder in djuren till sin cirkus där de kan få vara med och leka.

Det blir olika cirkusnummer, kullerbyttor och lindans med parasoll och discolampa. Tills en ilsken drake dyker upp. Varför får jag inte vara med och leka? Det är ingen som bjuder in mig när det är kalas. Han är ledsen, arg och besviken. Barnen bjuder honom att vara med. Och det går bra!

Vi avslutar med hästar i Champagnegalopp och sedan vilar vi under cirkusens välvda tak till två verser ur Mikael Wiehes sång Lindansaren:

Jag minns min barndoms längtan

Jag minns den ljust och klart

Att kunna gå på lina

Under en cirkus välvda tak

Att sväva högt där uppe

Som en stjärna i det blå

Högt ovan pajasar och clowner

Få dansa fram på tå

Han svävade som tyngdlös

Han dansar som i trans

Det var så obeskrivligt vackert

Att vi förstod att det är sant

Att man kan trotsa alla lagar

Att man kan bryta alla band

Och att det inget finns i världen

Som en mänska inte kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s