PRESS

VOV! VAD VAR DET JAG SA!

Spökstäderskan eller Cirkus i källaren för en farfar i himlen.

Gusten är en pojkmarionett. Hans mor är tryckt på örngott och hans far, i form av en manlig papperssiluett, har ingen kontakt med honom. Den första pratar i telefon, den andre är på jobbet. Den enda varelse i huset som bryr sig om Gusten är en spökstäderska som bor i källaren. Men just henne är pojken mest rädd för.

Det här är författarens föreställning då manusförfattare, regissör och gestaltare av alla roller är Dockteater Amusés Ellinor Werner Nordlund från Stockholm, Sverige.

Hon är klädd i en rock med tegelmönster och smälter faktiskt in i scenografin. Fast synliga är fortfarande huvud, armar och ben som blir ännu mer uttrycksfulla när hon likt Fellinis kvinnliga clown, (Giulietta Masina) balanserar mellan psykologisk skärpa och grotesk excentricitet. Skådespelerskans plastik, tal och mimik är medvetet teatraliska men psykologiskt exakta. Det hjälper till att bygga upp en icke vardaglig men väldigt imponerande rollfigur.

Den här snälla spökclownen lockar pudeln Esmeralda till källaren. Hon blir en levande vän till Gusten som inte längre behöver vara rädd för att vara där. Själva källaren förändras och blir till en egen cirkus för våra artistvänner. Huvudkaraktären ensamhet bryts genom ett samtal från himmelen genom en trasig telefonapparat.

Den här lätt absurda situationen framkallar ännu starkare den lycka som ger Gusten och Esmeraldas samspel en fullbordad livsglädje genom den goda fen i källaren – Ellinor Werner Nordlund.

Pjotr Vladimirovij Vasiljev, chefsregissör, Teater Kokol, Murmansk, sept 2019

Överrsättning från Ryska, Vladimir Dikanski

Dockteater på liv och död

SAGAN OM DET MAGISKA SKRINET – ETT SKUGGSPEL

Under Almedalsveckan har en lite annorlunda dockteater spelats upp i Almedalsbiblioteket. ”Det magiska skrinet” har en otäck karaktär och lyckligt slut, enligt Ellinor Nordlund som ligger bakom föreställningen. Nu väntar fler föreställningar på ön.

Uppbrott, flykt och vänskap är teman som finns med i ”Det magiska skrinet” som Dockteater Amusé presenterar med Ellinor Nordlund i spetsen. Den handlar om fiskarpojken Mario som måste söka arbete i stora staden då fisken tagit slut i havet. Han räddar livet på en sjöjungfru och får ett magiskt skrin i gåva. Dockteatern riktar in sig på värdegrundsfrågor för skola och förskola för barn mellan fem och tolv år.

– Hur pratar man med barn om svåra saker, frågar sig Ellinor Nordlund som skrivit manus och skapat dockorna.

– Kanske kan lek vara ett bra sätt att prata om saker utan att döma och att man behöver stå för sin åsikt, att man på så sätt kan testa olika åsikter och känslor. I skuggspelet spelar jag både den onde och den gode karaktären.

Artikelbild

BILD: Dennis Pettersson/helagotland.se | En utklädd Ellinor Nordlund ska precis sminka sig inför föreställningen.

Föreställningen sätts upp i samarbete med Rädda Barnen Gotland och deras kampanj ”En otyst minut” som bland annat manifesterar för lagliga vägar till Europa ska bli verklighet. Efter varje föreställning har man haft samtal med publiken.

– Det har varit bra samtal där vi har tagit upp barnens rättigheter, säger Peter Herthelius, ordförande för Rädda Barnen Gotland.

Föreställningen kommer att sättas upp på Bergmancenter på Fårö den 11 och 12 juli samt på Naturum i Vamlingbo den 29 och 30 juli.

Joel Swahn 2015-07-04